Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

A VIDÉK ZSIDÓ EMLÉKEZETE

Font Size

SCREEN

Cpanel

Rákospalota

Rákospalotán a 19. század második felében telepedtek meg a zsidók. Első zsinagógájuk 1885-ben épült fel, iskolájuk, amely 1944-ig fennmaradt, 1890-ben nyitotta meg kapuit. A közösség vezetője 1898-tól negyvenegy éven át Duschinszky Mihály rabbi volt.

Az 1941-es népszámlálás szerint Rákospalotán 2240 (4,6 százalék) izraelita vallású zsidó mellett 560 (1,1 százalék) keresztény esett a zsidótörvények hatálya alá. Egyelőre tisztázatlan okokból az 1944. áprilisi felmérés adatai szerint a rákospalotai izraeliták száma már elérte a 3200-at. Könnyen lehet, hogy egyszerűen gépelési hibáról van szó. A hitközség elnöke Gonda Sándor fűszerkereskedő volt, az anyakönyvvezető rabbi státusát Duschinszky Jenő (Duschinszky Mihály fia) töltötte be. A túlélők szerint a gettóban az élet viszonylag elviselhető volt: „A rákospalotai gettóban elég jó volt a helyzetünk. Nem voltunk túlságosan összezsúfolva, és lehetett a gettóból ki- és bejárni este 6 óráig” – emlékezett a háború után Éliás Helén, az akkor 30 éves eladónő. A látszólagos nyugalom azonban itt sem tarthatott sokáig. Groszmanné és lánya, Klári így jellemezte a történteket: „Egy éjszaka 12 óra után felébresztettek minket a csendőrök, azzal, hogy csomagoljunk össze 15 perc alatt. Amikor készen voltunk, mosolyogva kijelentették, hogy mi innen most elmegyünk, és soha nem jövünk vissza, azért ők kezeskednek.” Június végén, július elején átszállították a zsidókat a budakalászi gyűjtőtáborba, ahonnan július 6-a és 8-a között indultak a deportáló-vonatok Auschwitz felé.

Körülbelül 300 rákospalotai élte túl a holokausztot, túlnyomó többségük munkaszolgálatosként. A hitközséget újraszervezték, a romos zsinagógát 1946-ra rendbe hozták. Az 1948-as és az 1956-os kivándorlási hullámmal a legtöbben elhagyták a várost, Rákospalotán alig maradt néhány zsidó család.

  • in. Randolph L. Braham, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája, II. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp. 807-889, Vági Zoltán Végső István

Bejelentkező űrlap

>> Címlap Elveszett Közösségek VÁROSOK Budapestet határoló Rákospalota