Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

A VIDÉK ZSIDÓ EMLÉKEZETE

Font Size

SCREEN

Cpanel

Isaszeg

Isaszegen már a 18. század első felében megtelepedtek a zsidók. Számuk 1910-ig folyamatosan nőtt (172), majd egyre csökkent. A községben 1941-ben 75 (1,4 százalék) izraelita és 15 (0,2 százalék) zsidónak minősülő keresztény élt. 1944 tavaszán 66 fő tartozott a gödöllői közösség fiókhitközségét alkotó neológ gyülekezet kötelékébe, amelynek élén Haas Jenő fakereskedő állt. A Gödöllői járás településeinek zsidóságát a vármegyei utasítás értelmében Gödöllőn, Rákoscsabán és Rákoskeresztúron kellett gettósítani. Az egyes közösségek útja részleteiben nem ismert, az isaszegiek vagy a III. deportálási zóna zsidóival június közepén, vagy Pest vármegyei sorstársaikkal július 6-a és 8-a között kerültek Auschwitz-Birkenauba.

1944 októberében, novemberében a nyilasok a település határában több száz, Budapestről elhurcolt zsidót fogtak be sáncásásra. Az ellátás minimális volt, az őrök brutálisan bántak a foglyokkal, és kivégzések is előfordultak.

  • in. Randolph L. Braham, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája, II. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp. 807-889, Vági Zoltán Végső István

Bejelentkező űrlap