Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

A VIDÉK ZSIDÓ EMLÉKEZETE

Font Size

SCREEN

Cpanel

Bugyi

Az első zsidók már a 18. század végén letelepedtek, sőt zsinagógát is építettek. A zsidók elsősorban nagyobb földbirtokosok hívására, szervezett keretek között érkeztek ide, és a település életéből tevékenyen kivették részüket. Az 1930-as évektől társadalmi szerepük csökkent, mivel ebben az időben a korábbiakkal ellentétben a község képviselőtestületében sem választott tisztségviselőként, sem virilisként nem kapott helyet zsidó.

1941-ben 59 (1,4 százalék) izraelita vallású zsidó lakott a településen. 1944. május 31-én a lajosmizsei gettóba szállították át a 46 zsidóvá nyilvánított személyt. Közülük a későbbiekben 8 férfit munkaszolgálatra hívtak be, így ők a deportálástól megmenekültek. A többiek Lajosmizséről a monori gyűjtőtáborba kerültek, ahonnan 1944. július elején Auschwitzba deportálták őket.

1944 októberében a helyi nyilasok a közeledő front miatt nem túl hosszú időre az egyik elhurcolt zsidó házában rendezkedtek be. Bugyi községbe végül csupán 4 zsidó tért vissza, közülük ketten a koncentrációs táborból, míg a másik két ember a munkaszolgálatból.

  •          in. Randolph L. Braham, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája, II. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp. 807-889, Vági Zoltán Végső István

Bejelentkező űrlap